Wat doe je als iemand stikt?

Veel mensen weten het antwoord op deze vraag gewoon niet, hoewel het levensreddend kan zijn. Als iemand zich verslikt in vloeistof, is het cruciaal om niet op de schouders te slaan omdat dit het hoestritme van de persoon kan verstoren. Bedenk goed dat bij een verstikking geen tijd te verliezen is. 

Bij een verslikking moet je eerst in de mond kijken of je het voorwerp kunt verwijderen. Als het slachtoffer effectief kan hoesten, moedig dan alleen het hoesten aan. Bij kinderen kun je het hoesten stimuleren, voor zover ze dat kunnen begrijpen.

In geval van ernstige verslikking zal het slachtoffer aangeven dat hij benauwd is. Hij kan naar zijn keel grijpen, in paniek raken, niet in staat zijn om te praten of hoorbaar te hoesten, en wanhopig proberen adem te halen, wat soms een piepend geluid veroorzaakt.

Op dit moment moeten alle alarmbellen afgaan en is er geen enkele seconde meer te verliezen!

Anti verstikkings apparaat

Handel dan als volgt:

  • Bel direct 112 of laat 112 bellen.
  • Laat het slachtoffer dat zich verslikt heeft voorover leunen.
  • Geef met de palm van je hand tot vijf stevige slagen tussen de schouderbladen (rugslagen). Ondersteun tegelijkertijd de borstkas met je andere hand.
  • Als dat niet helpt, ga dan achter het slachtoffer staan, plaats een vuist bovenop de buik, net onder het borstbeen. Ondersteun deze vuist met je andere hand.
  • Trek met een krachtige beweging beide handen schuin omhoog naar je toe, en herhaal dit (buikcompressies of de Heimlichgreep) tot maximaal vijf keer. Zorg ervoor dat je het borstbeen en de ribben niet raakt.
  • Wissel de handelingen af tot de verslikking is verholpen of het ambulancepersoneel arriveert.
  • Na buikcompressies bij kinderen moet u altijd contact opnemen met de huisarts of de huisartsenpost. Bij volwassenen dient u te bellen als het slachtoffer klachten ervaart zoals heesheid of buikpijn.
  • Wanneer een slachtoffer het bewustzijn verliest, is reanimatie noodzakelijk. Deze vaardigheid wordt aangeleerd tijdens een EHBO-cursus.

Verslikking bij kinderen tot 1 jaar

  • Bij kinderen tot 1 jaar met een ernstige verslikking, handel je als volgt: Controleer eerst de mond en verwijder zichtbare voorwerpen. Geef geen buikcompressies, maar wissel rugslagen af met borststoten met twee vingers op de reanimatieplaats.
  • Kinderen stoppen vaak verschillende voorwerpen in hun mond. Bij verstikking is het belangrijk om eerst de mond te controleren en eventuele voorwerpen te verwijderen. Buikcompressies zijn niet toegestaan bij kinderen jonger dan één jaar. In plaats daarvan kun je rugklappen afwisselen met borstcompressies, uitgevoerd met twee vingers op de plek waar je ook hartmassage geeft.

Diploma Eerste Hulp

Kennis van de juiste handelswijze bij een ernstige verslikking kan van levensbelang zijn. In een EHBO-cursus worden de meest effectieve technieken voor het verlenen van eerste hulp bij verslikking aangeleerd, die vervolgens getest worden tijdens een examen door Het Oranje Kruis. Met een Diploma Eerste Hulp ben je voorbereid om adequaat te handelen in noodsituaties, omdat het essentieel is om deze vaardigheden daadwerkelijk te beheersen.

Anti verstikking apparaat

Wanneer bovenstaande adviezen en tips niet werken is het noodzakelijk om een hulpmiddel zoals een anti verstikking apparaat te gaan gebruiken. Dit apparaat heeft de mogelijkheid om de “verstopping” van de luchtpijp weer toegangkelijk te maken en het leven van het slachtoffer te redden. Hierbij is echt elke seconde van levensbelang!

Scroll naar boven